El confinament ha sigut sense dubte una experiència que ha marcat les nostres vides i que recordarem per sempre. Des del departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, amb la col·laboració del de Participació Ciutadana, es va llançar la iniciativa de deixar constància de la pandèmia de la COVID involucrant a la ciutadania. El repte era realitzar fotografies d’estos dies de reclusió des de casa i el resultat es pot veure ja en una exposició.
La mostra amb el títol “De la pantalla al carrer. Imatges del confinament” és un homenatge a la ciutadania, a totes eixes persones que s’han quedat a casa i d’esta forma han aconseguit frenar la pandèmia de la COVID-19. L’exposició compta amb un centenar de fotografies, que sorgeixen de la participació del veïnat en el taller “Fotografia Confinada” del projecte #CulturaACasa, que ha dut a terme la Regidoria de Cultura durant els mesos de confinament per la covid-19, conduït pel mestre de la UPG Pere Huerta. Les imatges es van publicar també al Facebook de Participa Gandia.
Les imatges reflecteixen les emocions i anècdotes que ha viscut el veïnat durant este temps: frustracions, ansietat, por, convertides en creativitat, esperança i, fins i tot, humor. L’exposició, itinerant, va quedar instal·lada el 22 de juny en el Passeig de Germanies de Gandia, i visitarà més tard la platja de Gandia i tots els barris de la ciutat.
Nahuel González, regidor de Cultura i Participació Ciutadana a l’Ajuntament de Gandia, ha destacat: “És l’exposició més important que hem fet pel seu component emocional, ja que els autors de les obres són ciutadans i ciutadanes de Gandia, que les han fetes durant el confinament, des de casa”. Amb esta exposició, afirma González, “volem fer valdre la valentia de la ciutadania de Gandia, i a la cultura i la fotografia com a vehicle per a connectar amb la gent en moments molt durs. Gandia sencera s’omplirà de cultura”.
Per a González, la mostra és molt important per tal que la ciutadania “no oblide els moments tan durs que hem viscut en el confinament i l’esforç tan gran que han fet els sanitaris”.
Les fotografies estaran impreses en lones de 2×2 metres i en la selecció s’ha primat la representació de totes les estètiques dels set tallers de fotografia o la representació de la imatge de Gandia buida.
Ara que estrenem la nova normalitat i malgrat que la distància física s’ha de mantenir per seguretat, cal enfortir les relacions socials i comunitàries per a créixer com a societat. A través del programa #CulturaACasa, ha quedat palés que la cultura és necessària per a teixir xarxes de complicitat enfront de l’adversitat.