Gandia Contada, Gandia cantada. Edició d’una col·lecció de llibres escrits en valencià i il·lustrats, que tractaren els aspectes etnogràfics de Gandia i el seu entorn. El Morabit, el Castell de Bairén, els Ullals, la Falconera, la Delicada de Gandia… podrien ser alguns dels temes principals dels relats, que podrien ser al voltant d’una dotzena. Amb aquesta col·lecció es pretén recuperar històries, llegendes, paisatges, personatges… de Gandia i fer-ne difusió. Així la nostra tradició oral seria coneguda per totes i tots, i ja no es perdria.
Per aconseguir-ho comptaríem amb la implicació de les escriptores i escriptors de Gandia o vinculats d’una manera o altra a la ciutat. Alguns d’ells podrien ser Josep Piera, Maria Josep Escrivà, Teresa Pasqual, Rafa Gomar, Ignasi Mora, Lluís Miret i molts altres. També les persones majors coneixedores de la narrativa oral formarien part important d’aquesta iniciativa.
D’aquesta manera, es podrien escriure històries (reals o ficcionades) i també recopilar cançons i, fins i tot, enregistrar-les en àudio. Finalment arredonirien el projectes il·lustradores i il·lustradors de la zona, que donarien forma i color a cada llibre. Els llibres estarien pensats per a un públic infantil, sense deixar de banda el públic adult, pel seu valor etnogràfic i interès formatiu.
Els relats no solament estarien pensats perquè foren llegits per les ciutadanes i ciutadans de Gandia, sinó que podrien distribuir-se per tota la comarca de la Safor i la resta del país. Com a mínim, les biblioteques públiques de Gandia i les biblioteques dels centres escolars de la ciutat disposarien de manera gratuïta de la col·lecció completa. Es podria ampliar a la resta de la comarca. En tot cas, el preu de cada llibre seria molt modest i accessible per a qualsevol persona interessada.
Document adjunt: GANDIA-CONTADA-GANDIA-CANTADA