Sols uns mesos després de finalitzar el procés dels pressupostos participatius 2019, els tècnics i departaments del consistori treballen de valent perquè les sis propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius de 2019, que compten amb una dotació de 300.000 euros, siguen una realitat.
En concret la reforma de la Biblioteca de Beniopa, la creació d’una brigada forestal i el tancament de les zones verdes dels parcs de Corea han començat ja a executar-se. En la reforma de la Biblioteca de Beniopa estan implicats els departaments de Biblioteques, Urbanisme i la Junta de Districte; l’àrea de Gestió Responsable del Territori treballa en la creació d’una Brigada forestal de Gandia i el tancament perimetral, amb fusta, de zones verdes a Corea, que es troba ja en un avançat estat d’execució, és responsabilitat de Gestió Responsable del Territori i la Junta de Districte d’aquest barri.
Pel que fa a les altres tres propostes, està previst que s’executen a principis de 2020, ja que s’hi troben dins de projectes més amplis que desenvoluparà l’Ajuntament de Gandia. La zona d’ombra del pati del Ceip Botànic Cavanilles, s’inclou, per exemple, dins les actuacions de millora del centre finançades amb el Pla Edificant de la Conselleria d’Educació. D’acord amb l’Ampa, des d’Urbanisme hi instal·laran una carpa més ampla i permanent en el temps.
D’igual manera, la ludoteca de la plaça de les Xocolateres s’inclou en un projecte de modificació de tot l’espai, que coordinen des de Participació Ciutadana, Urbanisme i la Junta de Districte i que preveu un espai més ampli per al centre associatiu Joan Climent, per a la Junta de Districte i la Ludoteca.
L’adequació de l’entrada al col·legi de Carmelites està supeditada a un projecte més ambiciós, de peatonalització d’algunes zones del centre, que estudia el departament d’Urbanisme.
Igualment, resta per executar una proposta guanyadora als pressupostos de 2018, que consistia a tapar lateralment les pistes de bàsquet del poliesportiu municipal. Però, d’acord amb els proposants, s’ha decidit canviar el projecte per teulades diagonals que eviten que es tapen les pistes.
“Podem dir que començarem l’any amb un 80 % de les propostes executades, el que demostra la implicació dels tècnics municipals. Gandia és un dels municipis amb Pressupostos participatius que amb més rapidesa els ha executat. Això, tot i el canvi de legislatura. Ja s’ha modificat pressupostària pertinent. El meu agraïment al regidor d’Hisenda i a tots els grups polítics de la Corporació Municipal”, ha destacat el regidor de Polítiques amb la ciutadania Nahuel González.
Per la seua banda, el director general del departament de Participació Ciutadana, Joan Josep Giner ha destacat la implicació de totes les parts en el procés, que ve a ser “circular, perquè des que s’elabora la proposta, es fa la campanya, es vota i s’executa, els col·lectius i particulars estan informats de tot el procés”.
Finalment, resident de la Federació Local d’Associacions de Veïns i Consumidors de Gandia (Fedaveïns), Francesc Escrivà ha animat les associacions veïnals a participar als pressupostos participatius: “Només cal recordar que tres de les sis propostes guanyadores en 2019 provenien d’entitats veïnals”.
Els Pressupostos Participatius de 2019 comptaven amb una partida de 300.000 euros. De cara a la pròxima edició, González assegura que es mantindrà, com a mínim, la mateixa quantitat econòmica. Este mes de novembre podrien aprovar-se la formació de les Juntes de Districtes i, a partir d’eixe moment, nomenar els representants del Consell de Participació Ciutadana, que ja es podria convocar per abordar aquest i altres debats pendents, ha conclòs el regidor.
En esta passada edició dels pressupostos participatius van votar 4.254 persones i es van presentar 71 propostes, tot un èxit que esperem que es repetisca en 2020.