Crec que les experiències de generació de dunar tant en el final de la platja de Gandia (en el tram peatona i en el de les passarel·les de fusta) com en la primera línia, han donat molt bon resultat. Han generat una platja més naturalitzada i sobretot més forta davant dels temporals i del canvi climàtic com s’ha demostrat en els últims temporals on les zones de duna han estat molt menys afectades que les zones sense dunar.
Crec que deuríem d’aprendre de la experiència exitosa i progressar en aquest model. Si ens fixem en la natura, els ecosistemes litorals naturals mediterranis no tenen palmeres com a elements arboris, tenen pin pinyoners o pins blancs. És per això que la meua proposta és la plantació de 1.000 exemplars de pins pinyoners en la façana marítima de la platja de Gandia.
Tots plantats en la zona de jardí de la façana peatonal per tal de generar sobretot ombres, davant de la pujada i del allargament de les temperatures, però també per tal de naturalitzar la platja i que guanye en qualitat ambiental i també en atracció turística. Crec que amb això enfortim enormement la qualitat de vida dels veïns, l’atracció turística, lluitem contra el canvi climàtic i millorem molt la estètica de la pròpia platja.
Jo plantaria a mode de bosquetos d’entre 3 i 7 arbres en totes les illes de verd que té tota la llargada de la platja. D’esta forma aconseguiríem una debesa de pi pinyoner semblant a la que va veure el botànic Cabanilles des del Mondúver durant el final del segle XVIII. D’igual forma una part d’aquests 1000 arbres (aproximadament 100 arbres) els plantaria entre la escultura “Veles e Vents” d’Alfaro i la plça on actualment es munta la exposició de la Caixa. La majoria d’arbres que propose plantar anirien sobre trams de terra i per tant no suposaria un cost important ja que no haurien de desformigonar el sol.
Caldria comprar els peus de pins de pinyoner d’entre 2 i 3 metres d’altura (un preu aprox. de 40 euros per peu), la instal·lació de reg per degoteig (aprox. 3.000 euros), el desformigonat d’aproximadament 50 cèrcols per plantar en el tram comentat de la expo de la Caixa (aprox. 1.000 euros) i uns 6.000 euros en mà d’obra relativa a la plantació.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment